Matkaan!

Kampala, elokuun neljäs

Näkymä yhdeltä Kampalan
seitsemästä kukkulasta
Hypähdän valkoisen, järjestön tarroilla merkityn maasturin takapenkille. Edessä on matka rehevänvihreän maan halki pohjoiseen, alueelle, jossa sadattuhannet pakolaiset aloittelevat uutta elämäänsä rinta rinnan köyhän paikallisväestön kanssa. Seuraavat kuukaudet tulen työskentelemään Opettajat Ilman Rajoja -verkoston vapaaehtoisena koulutusasiantuntijana aivan Etelä-Sudanin rajan tuntumassa. Verkoston päällimmäisenä tavoitteena on tukea opettajien pedagogista osaamista ja laadukkaan opetuksen toteutumista maailman hauraimmissa valtioissa. Tunnen perhosia vatsassani. Onneksi ajomatkan kanssani jakaa useampi kollega, jotka kaikki ovat niin ikään lähdössä "kentälle".

Hyväntuulinen kuljettajamme Moses käynnistää auton ja työntää muistitikun Pioneer-soittimeen. Yllätyksekseni ilmoille pärähtää jokin Celin Dionin vanhoista hiteistä kuumien afrikkalaisrytmien sijaan. Land Cruiserimme moottori kehrää tasaisen varmasti, aivan kuin se nauttisi alkumatkan helppoudesta Kampalan kukkuloiden päällystetyillä kaduilla. Katselen ohi vilistäviä maisemia;  laitakaupungin hökkeleitä, puhelinoperaattoreiden värikkäästi maalattuja myyntikojuja, naisia pään päällä notkuvine hedelmäkoreineen, tienvarsilla päivystäviä Boda Boda-moottoripyörätaksin kuljettajia, loppuun ajettuja busseja, joiden takaseinää koristavat raamatulliset tekstit toimittavat liikennevakuutuksen virkaa ja mietin, miten ihmeessä olen päätynyt tänne.

Avasin blogin vuosi sitten Erätuulille, seikkailijalle, joka  alkuun pohdiskeli tarkoitustaan indonesialaisen sademetsän bambumajan rauhassa, muutti yöttömän yön korvalla Napapiirin pohjoispuolelle, teki tutkimusretkiä erämaahan ja Jäämerelle, sujahti jouluksi tontun punanuttuun ja kurkisti keväthankien kimmeltäessä miljonäärien maailmaan hiihtokeskuksen tunturin juurella. Oikeastaan juuri Erätuulin uteliaisuus johdatti tännekin. Hänen taidoistaan on näiden olosuhteiden keskellä niin paljon hyötyä, että hän kulkee matkassani. Myös sinulle on tilaa, mikäli haluat mukaan.

Sain tämän kirjan oppilaaltani
ennen matkojani.
Sen tarina muuttui todeksi.




Kommentit

Suositut tekstit