Tervetuloa, muukalainen!
”Näetkö tuon vuoren huipun? Sen laelta näkee Etelä-Sudaniin. Niin lähellä raja on. Pelottaako?” kysyy ugandalainen kollegani erään pakolaisasutusalueen koulun pihalla. En osaa pelätä. Sota on minun ikäpolveni suomalaiselle jotakin kaukaista ja vierasta. Nyt olen lähempänä sitä kuin koskaan aikaisemmin.
![]() |
KUA:n työntekijöitä vierailemassa pakolaisasutusalueella. Kuvassa opettajien tukulu-asuntoja. |
Yksi syy Ugandaan tulooni oli halu nähdä, millaista elämä yhdessä maailman hauraimmista valtiosta todellisuudessa on. Ennen kaikkea ovat kuitenkin muuttuneet käsitykseni pakolaisuudesta, sillä pelkästään tässä piirikunnassa heitä asuu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan hieman yli 200 000. Paikallisväestöä on suunnilleen yhtä paljon, mikä tekee tilanteesta mielenkiintoisen. Ugandan poikkeuksellisen avoimen pakolaispolitiikan ansiosta maassa on tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa pakolaista, Etelä-Sudanin lisäksi heitä tulee muun muassa Kongosta ja Ruandasta.

Elämä jatkuu.

"Uganda has the most progressive refugee policies in Africa - if not world", on YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi todennut. Mistä Ugandan auttamishalu oikein johtuu? Kyseessä on kuitenkin maa, joka on vasta toipumassa omista lähihistorian tragedioistaan. Presidenttiä myöten monella on omakohtaista kokemusta maanpaosta. Yksi syy lienee juuri siinä; osataan asettua toisten asemaan ja toisaalta odotetaan vastavuoroisesti apua myös naapurimailta, mikäli tilanne kotimaassa muuttuisi. Ugandan historia pakolaisten vastaanottajana ulottuu kuitenkin kauas, lukuisiin eri konflikteihin. Aikaisempien kokemusten myötä on löytynyt toimivia käytäntöjä, mikä näkyy muun muassa pakolaisasutusalueiden viihtyisyydessä ja pakolaisvirtojen hyvässä koordinoinnissa.
![]() |
Puiden istutusta koulun rakennusprojektin kunniaksi. |
Puhuttaessa pakolaisuudesta tai siirtolaisuudesta tulevat ensimmäisenä mieleen Välimeren aalloilla pohjoista kohti keikkuvat, ihmisiä täyteen ahdetut veneet. Todellisuudessa suurin osa Afrikan mantereen muuttoliikkeestä tapahtuu kuitenkin maanosan sisällä ja suuntautuu yleensä johonkin naapurimaista. Moni toivoo paluun olevan mahdollinen jonakin päivänä, mutta on pakotettu hankkimaan koulutusta ja elintasoa muualta. Toisin kuin me länsimaissa luulemme, heidän haaveissaan ei ole muutto Eurooppaan tai Amerikkaan. Afrikan Unioni pyrkii helpottamaan maanosan sisäistä liikkuvuutta sopimuksella, jossa mukana on kolmisenkymmentä maata. Sopimusta ei vielä ole ratifioitu, mutta sillä ajetaan samantyyppisiä tavoitteita liikkuvuuden suhteen kuin EU:ssa.
![]() |
Aikuisopiskelijat harjoittelevat lukemaan ja kirjoittamaan voidakseen työllistyä. |
Katson jälleen edessäni kohoavaa vuorta. Millaista on vaeltaa viikkojen matkan päästä rajan yli, vähäisin eväin, paahtavan auringon alla, jopa yksin tai ilman vanhempia. Toivo saa meissä ihmisissä ihmeelliset voimat liikkeelle. Siinä on alkuvoimaa. Se antaa suunnan ja tarkoituksen. Niin minulle täällä, tässä hetkessä, kuin kenelle tahansa - riippumatta siitä, minkä rajan haluaa ylittää.
Odotan Innolla seuraavaa blog I-tarinaasi
VastaaPoistaTuuli . As you are taking the life ‘ at it’s horns’
Be aware of what is around you... and stay safe.
Love Raija